Pracownia Życia Codziennego znana jest ze swojego zamiłowania do zdrowych i pysznych rzeczy. W tym tygodniu potwierdziła to, robiąc knedle ze śliwkami.

Naturalnie, oprócz samych śliwek do zrobienia knedli potrzebne były także ziemniaki, jajko i mąka. Ziemniaki należało ugotować, a następnie dodać jajko i mąkę, aby przygotować ciasto. Mając ciasto, można się było zabierać do zrobienia knedli, czyli następował punkt kulminacyjny – śliwkę obtaczano ciastem. Następnie należało zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotowała zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Po wyjęciu knedli można podawać je z różnymi dodatkami, my wybraliśmy przesmażoną bułkę tartą z masłem. Na koniec dodaliśmy śmietanę. Smacznego.

Komentarze są wyłączone.