Poprawa zdolności funkcjonowania psychospołecznego osób z niepełnosprawnościami obniżonej skutkiem izolacji z powodu Covid-19

Fundacja Adapa we współpracy z Fundacją Mózg na Fali, dzięki finansowaniu Państwowego Funduszu na Rzecz Osób z Niepełnosprawnościami zaprasza do udziału w zajęciach integrujących i aktywizujących.

Tytuł zadania publicznego: Poprawa zdolności funkcjonowania psychospołecznego osób z niepełnosprawnościami obniżonej skutkiem izolacji z powodu Covid-19

Działania będą prowadzone dla 15 osób podzielonych na 3 grupy.

10 osób z niepełnosprawnością intelektualną (2 grupy) będzie spotykać się w tym samym czasie. 5 osób (1 grupa osób z ASD) spotka się on-line.

Dla każdej z grup opracujemy program spotkań tak, by realizować indywidualne potrzeby każdego z uczestników (wyłonione w diagnozie wstępnej) oraz cele takie jak: rehabilitacja społeczna (z elementami aktywizacji zawodowej), integracja, edukacja.

Zajęcia będą odbywały się wraz ze wsparciem psychologicznym. Wsparcie będzie miało za zadanie zmniejszenie poziomu negatywnych skutków izolacji a także powrót do stanu aktywności sprzed izolacji (poprzez wzmocnienie poczucia bycia członkiem społeczności) oraz edukację Uczestników w zakresie radzenia sobie z trudnymi emocjami i kryzysem związanym z izolacją.

Program spotkań grupowych oprzemy o trening umiejętności społecznych z elementami metody Goldsteina.

W ramach wsparcia psychologicznego wykonamy wstępną diagnozę kwalifikującą Uczestnika do projektu (wstępny wywiad kwalifikujący) oraz diagnozę/ankietę pogłębioną opartą na kwestionariuszu testowym Stanforda-Bineta. Umożliwi to ocenę stanu psychicznego w tym poziom stresu i lęku oraz kryzysu związanego z izolacją społeczną.

Pandemia Covid-19 dała się nam wszystkim we znaki. Przez długi czas siedzieliśmy w domu, nie mieliśmy kontaktu ze znajomymi, pracowaliśmy zdalnie. Zachęcamy do zgłoszenia się na zajęcia, które pomogą wrócić  do stanu sprzed pandemii.

Grupa stacjonarna będzie spotykać się na 3 godziny w tygodniu, grupa on-line 2 godziny tygodniowo. W trakcie spotkań każda z grup będzie wspierana przez psychologa.

Codziennie będzie możliwość kontaktu z psychologiem, który będzie pełnił dyżury telefoniczne lub online (w zależności od preferencji).

Chcesz się zgłosić? Zapraszamy!

Fundacja ADAPA

Adres: Gdynia, ul. Gen. Józefa Hallera 31a